Monday, December 27, 2010

delegasi pak mat

salam alaik. alhamdulillah berjaya curi sedikit masa tuk update blog ni after few days tak menjenguk. too many things to share, to 'story2' for the past few days tapi Allah telah mentakdirkan ada perkara lain yang patut azie bagi keutamaan sepanjang beberapa hari kebelakangan ni. my life becomes a little bit hectic, tapi everything happens for reason rite? so hikmahnya, masa yang biasanya azie buang dengan begitu saja akhirnya terisi dengan sedikit aktiviti, alhamdulillah.

kelmarin, siblings azie pakat ramai2 tuk buat bubur asyura. alhamdulillah even hari hujan tapi dua kawah bubur assyura pakai resepi kakak sulung azie tu berjaya 'dimasakkan' after solat jumaat. seronok bila gather ramai2. cam kenduri 2 hari tu. just share sum info tepi; keluarga azie ni agak besau, ada mek + ayah tercinta, 4 kakak + 4 abang ipau, 3 abang + 2 kakak ipau, 26 nephews + 7 nieces, sorang cucu saudara (azie=tok su? ;-p). total up jadi 49 delegasi Pak Mat. dan insyaAllah akan bertambah lagi dengan family yang bakal azie bina dengan izin Allah suatu hari nanti (He knows best). then hari

*oops, 'siren pertama' da bunyi, got to go.
*ok, da tido balik, so azie sambung citer tadi.

..yang sama juga cousin kawen, bak kata pepatah berat sama dipikul ringan sama dijinjing, so family azie pi la tolong setakat yang mampu. alhamdulillah semua berjalan lancar. a day before, abrar yang montel demam, sian dia mata kuyu ja. ingatkan demam biasa tapi esok tu penuh satu badan bintik2 merah, demam campak rupanya. mummy dia pun tak berapa sihat so azie willingly jadi nurse kepada baby comey n montel (siyes berat, baru 3 months age, his weight almost 7kg already). yang bestnya abrar ni, even demam campak langsung tak meragam, siap boleh gelak2, cooing n babbling byk2 lagi, owh bahagianya tengok baby senyum, geram sangat2(^-^). ada tak orang nak bagi baby free kat azie? dengan senang hatinya nak terima (=

~petua orang tua2 untuk sembuhkan demam campak dengan cepat kena mandikan dengan air kelapa. so try petua ni, alhamdulillah dengan izin Allah, hari ni nampak cam da ok sikit. hari ni dapat tugas baru lagi, jadi babysitter abrar, ammar, n adam tuk 3 hari coz parents dorang de meeting and terpaksa balik dulu. huu, bukan senang jadi mak orang ni tapi perasaannya sweet sangat, tak mampu diungkap denagn kata2. abrar seharian nak dukung je, after mandi and minum susu terus tertido. then temankan ammar tengok tv sambil layan cite antu rekaan dia, tak sedar dia tertido sambil pegang tangan azie. badan penat tapi tak ngantuk, jadual tido berubah sikit 3, 4 hari ni, alert for abrar..abrar menyusu tiap 2 jam sekali so should get ready tuk siren abrar seterusnya..(^-^)

1 comment: